Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за јул, 2010

Atomsko sklonište - Cvikanje generacija

Hard rokeri iz Pule Atomsko sklonište na žalost nisu pokušali 2008. godine obilježiti na neki poseban način tri desetljeća izlaska prvenca "Ne cvikaj generacijo", osim što su povećali ionako zavidnu kilometražu brojnim svirkama po Srbiji i šire. Moje podsjećanje na obljetnicu poslužilo je bar da se basista i pjevač Bruno Langer na zanimljiv način nakratko osvrne na slavnu prošlost...

Šaban Bajramović – Kralj

--> Sa kraljem romske muzike Šabanom Bajramovićem (1936-2008) imao sam priliku jedini put razgovarati krajem 2006. godine u rodnom mu Nišu, povodom tada objavljenog CD albuma „Romano raj“ i predstojećeg koncerta u beogradskom Sava centru. Razgovor je bio prilično naporan za obojicu, ali mislim da ima svojih draži.

Fit - Povratak u formu

Riječki Fit poslije skoro dva desetljeća odsustva izveo je krajem 2008. godine zasigurno jedan od najmanje očekivanih povrataka na jugo prostoru, najprije mini turnejom u njima značajnim gradovima i potom živim albumom "Live uz Rijeku". Prošlog ljeta oglasiše se novom pjesmom "Vodimo ljubav" sa najavljenog trećeg albuma, koji valjda samo što nije...

Bajaga i instruktori – 25 godina na drugoj strani jastuka

Bajaga i Instruktori objavili su prije 25 godina drugi album „Sa druge strane jastuka“ koji im je tada, pun hitova poput naslovne pjesme, „220“, „Dobro jutro džezeri“ ili „Zažmuri“, omogućio brzopotezan ulazak u prvu ligu, među najpopularnije i najpriznatije izvođače jugoslovenske pop i rok scene.

Papatra - Neobjavljeni album isplivao 30 godina kasnije

Beogradska novovalna skupina Papatra prije 30 godina snimila je prvenac, koji nikad nije objavljen uslijed nerazumijevanja PGP RTB-a, i vjerovatno još nekih izdavačkih kuća. Sticajem okolnosti, prije nekoliko dana do mene je neočekivano stigao piratski CD sa Papatrinim prvencem. Loša vijest glasi da je jugoslovenska scena onda ostala siromašna za jedan vrlo zanimljiv novovalni album, a dobra da je opstao do danas i da zvuči odlično. Možda je pravo vrijeme da konačno Papatra ugleda svijetlost dana ipak tri desetljeća kasnije...

Azra – Balkan/A šta da radim

Legendarna Azra u oktobru 1979. godine obznanila je svoje postojanje jednom od najznačajnijih malih ploča jugoslovenskog rokenrola “Balkan/A šta da radim”. Tri desetljeća kasnije njen ćudljivi vođa Branimir Džoni Štulić i dalje tvrdoglavo ostaje u trajnom samonametnutom izgnanstvu u Nizozemskoj, ali su zato godišnjicu krajem 2009. obilježili bivši članovi, bubnjar Boris Lajner i basista Mišo Hrnjak, sa dva koncerta nostalgičarski nazvana “Pozdrav Azri” u ispunjenom Domu omladine Beograda. Lajner i povratnik u muziku Hrnjak su potom otišli čak korak dalje i snimili dvije nove pjesme, najavu prvog zajedničkog albuma.

Masimo Savić – Kad bi bio Bijelo dugme

Masimo Savić objavio je početkom godine spot "Boje", otkrivši mi da je tu pesmu na album “Sunce se ponovo rađa” (2008) stavio da pokaže kako bi danas zvučao njegov prvi sastav, za mnoge nikad prežaljeni, Dorijan Grej. Masimo je muzičar zanimljive prošlosti, posebno ako se zna da je u jednom trenutku postojala prilika da zapjeva ni manje ni više nego u Bijelom dugmetu! A za “Sunce se ponovo rađa” tvrdi da mu je najbolje otpjevani album u karijeri!

Partibrejkers – Krš i lom

Partibrejkersi su oduvijek važili za koncertno iznimno dobar sastav, stoga čudi da su sa stažom od 28 godina tek sad u junu objavili svoj prvi živi album na CD-u upečatljivo nazvan „Krš i lom“. Svirka zabilježena prošlog marta u Domu omladine Beograda, na moje nemalo iznenađenje, prikazuje Brejkerse i poslije otprilike hiljadu godina na bini u raspoloženom i odličnom izdanju. Dakle, podosta zakasnio, ali prijeko potreban i više no opravdan „Krš i lom“.

Zabranjeno pušenje – Obilazak Muzeja revolucije

Novoprimitivistički prvoborci Zabranjeno pušenje su jesenas prigodno na godišnjicu Oktobarske revolucije objavili album „Muzej revolucije“, a njihov vođa i novopečeni profesor povijesti Sejo Sekson bijaše raspoložen da mi kaže ponešto o novim pjesmama, u kojima se zatvaraju neke priče otvorene davno još na albumu „Pozdravi iz zemlje Safari“ (1986)!