Пређи на главни садржај

Film - Pljačka stoljeća!


Mini album "Film u Kulušiću live!" spada izvjesno u najbolja jugoslovenska živa izdanja. Potpuno u skladu sa novovalnim oduševljenjem koje je treslo zemlju 1981. godine, Film je na domaćem bunjištu u kultnom zagrebačkom klubu prašio nabrijano, snažno i poletno, o čemu svjedoči pet objavljenih pjesama. Skoro tri desetljeća kasnije "Film u Kulušiću live!" kao cijelina ostaje zapisan samo na vinilu, a kad se konačno pojavi digitalno izdanje, neće biti prošireno drugim pjesmama sa istog koncerta. Naime, trake su većinom još onomad ukradene...

"Taj živi album, odmah čim je bio snimljen tehnikom radio Zagreba, neko je pokrao te vrpce", rekao mi je Jura Stublić u telefonskom razgovoru Zagreb-Beograd u oktobru 2007. godine uoči koncerta Filma u Studentskom kulturnom centru.

Predanje kaže da je ultimatum Branimira Džonija Štulića "ili on ili ja" doveo do izbacivanja iz Azre njenog prvobitnog pjevača Jure Stublića. Na Džonijevo iznenađenje i ogorčenost (kasnije posvjedočenu zlobnim napadom na Stublića u "Roll Over Jura") za pjevačem je otišla čitava postava Azre, da bi osnovali novi sastav - Film. Stublić i društvo se javljaju singlom "Kad si mlad/Zajedno" (Suzy), iste 1980. godine pobjeđuju sa pjesmom "Neprilagođen" na Subotičkom festivalu, a iduće objavljuju odlični prvenac "Novo novo novo" (Helidon). Dolazak u postavu novog, ali prekaljenog bubnjara Ivana Pike Stančića donosi Filmu nedostajaću čvrstinu i snagu, a njegovo producentsko umijeće i mašta proizvode upravo "Film u Kulušiću live!" (1981 Jugoton). Snimak koncerta održanog 11. februara u zagrebačkom Kulušiću donosi kudikamo čvršća i bolja izdanja pjesama "Neprilagođen", "Moderna djevojka", "Zamisli život", "Kad si mlad" i "Zajedno". Beogradski muzički časopis Rock u svom dodatku "Yu rock legende uživo" iz oktobra 1987. godine ubraja "Film u Kulušiću live!" u "najbolje Yu albume uživo".

"Serija netom izdatih albuma snimljenih u istom prostoru sa istom tehnikom pozudan je pokazatelj uticaja koji je 'Film u Kulušiću live!' izvršio na kompletnu jugoslovensku rok scenu", ustvrdio je tada Rok. Malobrojni kasniji živi albumi na jugoslovenskom prostoru do danas su uspjeli da dosegnu, kamoli nadmaše snagu Filmovog djelca. Otud moja znatiželja da od Jure saznam postoji li mogućnost da se dragulj jugoslovenskog rokenrola konačno pojavi na CD-u u proširenom obliku. Međutim...

"Bile su označene vrpce sa 'Film' i neko ih je pokrao! Ali u istoj toj hrpi vrpci smo imali biseve. Nije bilo više traka pa su biseve snimili na jednu neoznačenu vrpcu ili je nešto drugo gore pisalo. Samo to što nije bilo označeno kao 'Film' nije pokradeno. Tako da smo mi taj lajv u Kulušiću napravili zapravo od biseva. Ništa nije nađeno. Možda to neko ima, pošto je drpio?Sigurno ima negdje, ali...Evo, zato traje taj mini album samo 16 minuta, jer ostalog jednostavno nema", ispričao mi je Jura.


(Predanje kaže da je kultno predstavljanje članova Filma na francuskom iz usta rok novinara Dražena Vrdoljaka (1951-2008), koje otvara mini album, zapravo kasnije dosnimljeno u studiju).

Drugi put sam sa Jurom razgovarao telefonski uoči koncerta Filma krajem marta 2009. u Domu omladine Beograda. Jura mi je tada rekao da radi na kompilacijskom albumu na kome će se prvi put na CD-u naći neki rani radovi grupe Film. Stublić je najavljivao do ljeta ili jeseni 2009. izlazak CD-a radnog naziva "Film rani radovi". To bi trebao biti prvi dio kompilacije, dok bi njen drugi dio donosio kasnije pjesme nastale pod imenom Jura Stublić i Film.


"Počeo sam masterirati naše stare snimke, prve albume grupe Film koji nikad nisu izašli na CD-u, i onda ću napraviti jednu kompilaciju sa tim najstarijim radovima. Vrlo mi je to interesantno i sad otkrivam neke stare vrijednosti u tome! Radim sa jako skupom opremom da to baš to zvuči kao nekad i još bolje", pričao je Jura.

Od čitavog tog posla za sada ništa nije objavljeno. Od ranih albuma se na CD-u jedino ranije pojavio 2003. godine "Sva čuda svijeta" (1983 Jugoton). Ostaju još prvenac i Jugotonova izdanja "Kulušić", "Zona sumraka" (1982) i "Signali u noći" (1985).

Коментари

godineumagli каже…
A mrzno mu je raditi.

Популарни постови са овог блога

Žika Mitrović - Komandant Marša na Drinu

  Proslavljenog režisera Živorada Žiku Mitrovića imao sam zadovoljstvo sresti jednom u ljeto 2004. kako bismo razgovarali povodom 40 godina njegovog klasika "Marš na Drinu", rijetkog primjera nepartizanskog ratnog filmova u kinematografiji komunističke Jugoslavije. Mitrović me počastio zanimljivom pričom o rađanju izuzetnog filma o ratnoj sudbini Srbije u Prvom svjetskom ratu, uprkos političkim rizicima, teškim uslovima snimanja i samonametnutim rekordnim rokovima.

Ljuba Tadić - Veličanstvena smrt majora Kursule

Gromada jugoslovenskog i srpskog glumišta Ljuba Tadić jednu od svojih najupečatljivijih uloga ostvario je u ratnom filmu "Marš na Drinu" režisera Živorada Žike Mitrovića 1964. godine. Tadićev major Kursula zaslužio bi ostati upamćen samo po svojoj zajebantskoj životnosti usred klanice zvane Prvi svjetski rat, ali je ipak važnija njegova glavna uloga u antologijskom, veličanstveno-tragičnom kraju Mitrovićevog remek-djela - i sve to uz prvu psovku u povijesti domaćeg filma.

Bajaga i instruktori - Stvaranje Pozitivne geografije

Ritam gitarista velike Riblje čorbe Momčilo Bajagić Bajaga objavljivanjem prvog samostalnog albuma “Pozitivna geografija” (1984) krenuo je u jednu od najupečatljivijih autorsko/izvođačkih karijera na jugoslovenskom prostoru. I četvrt stoljeća od prvenca, Bajaga i instruktori su među rijetkima ostali dovoljno veliko ime, da mogu bez većih teškoća uspješno prebroditi granice međusobno otuđenih jugodržavica.