Пређи на главни садржај

Ti brejk - Polovni junaci



Alter-pankeri Ti brejk (Tea Break) punudili su album Second Hand Hero besplatno za preuzimanje preko www.mtv.rs (u julu 2011. godine), ali pjevanje na engleskom jeziku, po običaju, neće pomoći Beograđanima da dođu do većeg broja slušalaca u regionu. Trebalo je deset godina rada da veliki mediji konačno primjete Ti brejk, ali samo zahvaljujući najavi da će nastupiti krajem jula 2011. u Beogradskoj areni kao predgrupa Slešu (Slash), čiji je menadžmentneočekivan izbor srpskog sastava obrazložio njihovim "žestokim zvukom koji odgovara senzibilitetu" bivšeg gitariste Gans en Rouzis (Guns'n'Roses).




Žestokog zvuka naravno ne nedostaje na albumu Second Hand Hero, gdje bend "ramonsoidno" rafalno ispaljuje 15 pank stvari sličnog zvučnog kalupa, skrojenog uz blagi uticaj metala i melodične grlene refrene. Od početne "Suffer For the Last Time", preko najhitičnije "Life Injection" (s pravom izabrane za najavni spot), do završne "111 Parasites" u skoro 50 minuta svirke Tea Break ne odstupa sa utabane pank staze na kojoj se ritam brzo kotrlja, gitare pršte, a gnjevni glasovi vrište...


...ali na engleskom, jeziku koji se nije izborio za svoje značajno mjesto na regionalnoj pank sceni  bogatoj maternjem jeziku okrenutim izvođačima, gdje su neprikosnoveni Hladno pivo i povratnici Goblini,  iz drugog plana vrebaju Ateist rep, Siks pek (Six Pack), Čovek bez sluha... dok se čeka moguć povratak istinskih  legendi KUD Idijota sa izlječenim Tustom (hvala Bogu!). (U trenutku dok sam ovo pisao krajem spetembra 2011. izgledalo je da će pjevač pulskog sastava potpuno ozdraviti, ali se to, avaj, nije dogodilo.  Branko Črnac-Tusta preminuo je od posljedica rak pluća i grla u 56 godini života 14. oktobra 2012. Neka mu je vječna slava i hvala.)


Second Hand Hero je daleko od lošeg i nezanimljivog albuma, sadrži dovoljno slasti za iskrene  ljubitelje panka i srodnih žanrova, kojima ne smeta repetitivnost i ušančenost u istom zvuku, a uz to na  trenutke pokazuje autorski potencijal benda da uradi nešto više. Što se na domaćem polju neće dogoditi obraćanjem na jeziku za koji očigledno slušaoci nemaju razumjevanja, bar kad su u pitanju bendovi iz regiona, koje po pravilu čeka samo zatvoreni krug rijetkih svirki po skučenim klubovima za prijatelje i ekipu, što je sudba naprimjer Šopliftersa (Shopliftersa) iz Novog Sada. 


Zašto je to tako? Pa...recimo, zato što je život nepravedan. Ni Partibrejkers nisu svjetski poznati, a  trebalo bi. Svaka publika ima pravo biti ograničena na svoj način. Sa ovako već objavljenim albumom, Beograđanima ne preostaje ništa drugo no da se, na valu svirke ispred Sleša i podrške regionalnog MTV-ija (ako to ikome išta znači) upute u bijeli svijet, i tamo probaju naći svoje mjesto pod suncem.


Ali tamo će se takmičiti sa milion sličnih "engleskih" bendova koji pristižu sa Grenlanda i iz Kine, a Ti brejkov za balkanske pojmove sasvim korektan "američki", nejtiv spikerima i ostalima možda ne zazvuči  toliko uvjerljivo. Najzad, čak i ako bi nekim čudom u inostranstvu napravili nešto više, činjenica da su  iz Srbije bila bi samo egzotična napomena u biografiji.

(Prvobitno objavljeno 3. oktobar 2011. godine na strani www.jelentop10.com, u ponešto drugačijem obliku).


Коментари

Популарни постови са овог блога

Bajaga i instruktori - Stvaranje Pozitivne geografije

Ritam gitarista velike Riblje čorbe Momčilo Bajagić Bajaga objavljivanjem prvog samostalnog albuma “Pozitivna geografija” (1984) krenuo je u jednu od najupečatljivijih autorsko/izvođačkih karijera na jugoslovenskom prostoru. I četvrt stoljeća od prvenca, Bajaga i instruktori su među rijetkima ostali dovoljno veliko ime, da mogu bez većih teškoća uspješno prebroditi granice međusobno otuđenih jugodržavica.

Marš na Drinu - Jedinstvena filmska bitka

Reditelj Žika Mitrović povodom 50. godišnjice čuvene Cerske bitke snimio je "Marš na Drinu", prvi i jedini igrani film o borbi Srpske vojske u Prvom svetskom ratu u kinematografiji komunističke Jugoslavije, koja je do tada i kasnije bila isključivo okrenuta partizanskim epopejama. Na 40. godišnjicu snimanja istinskog ratnog klasika imao sam nevjerovatnu čast razgovarati sa njegovim glavnim tvorcem Mitrovićem, i tumačima nekih od uloga Ljubom Tadićem i Branislavom Cigom Jerinićem.

Ljuba Tadić - Veličanstvena smrt majora Kursule

Gromada jugoslovenskog i srpskog glumišta Ljuba Tadić jednu od svojih najupečatljivijih uloga ostvario je u ratnom filmu "Marš na Drinu" režisera Živorada Žike Mitrovića 1964. godine. Tadićev major Kursula zaslužio bi ostati upamćen samo po svojoj zajebantskoj životnosti usred klanice zvane Prvi svjetski rat, ali je ipak važnija njegova glavna uloga u antologijskom, veličanstveno-tragičnom kraju Mitrovićevog remek-djela - i sve to uz prvu psovku u povijesti domaćeg filma.