Пређи на главни садржај

Papatra - Neobjavljeni album isplivao 30 godina kasnije

Beogradska novovalna skupina Papatra prije 30 godina snimila je prvenac, koji nikad nije objavljen uslijed nerazumijevanja PGP RTB-a, i vjerovatno još nekih izdavačkih kuća. Sticajem okolnosti, prije nekoliko dana do mene je neočekivano stigao piratski CD sa Papatrinim prvencem. Loša vijest glasi da je jugoslovenska scena onda ostala siromašna za jedan vrlo zanimljiv novovalni album, a dobra da je opstao do danas i da zvuči odlično. Možda je pravo vrijeme da konačno Papatra ugleda svijetlost dana ipak tri desetljeća kasnije...

"Grupa Papatra je nastala 1979. i snimila jedan album mislim 1980. godine. To postoji kao zapis. Nije bio objavljen iz raznih razloga, ponajviše što je to nekomercijalna muzika", rekao mi je nekadašnji basista Papatre Miroslav Cvetković-Cvele, danas poznat po radu sa Bajagom i instruktorima.

Sa Cveletom sam razgovarao u decembru 2009. poslije konferencije za novinare u Domu omladine Beograda, gdje su Bajaga i instruktori upravo bili najavili tri koncerta pred Novu godinu u Sava centru, u okviru turneje povodom 25 godina rada. Oduvijek me zanimala sudbina Papatre, o kojoj sam onomad samo čitao kao klinac u ITD-u i sličnim omladinskim glasilima, a ovo je bila odlična prilika da o tome saznam nešto iz prve ruke.

"Grupa je zapravo napravljena iz vica. U to vreme smo se družili i pravili žurke na kojima su uglavnom bili svi muzičari. Sedeli smo i svirali. Između ljudi koji bi se tu pojavili bio je moj prijatelj Danko Đurić, koji se pokazao izvanredan talenat, da napravi pesmu odmah na licu mesta. Tako smo napravili jednu, drugu, treću...pesmu i posle snimali na nekom kasetofonu. U jednom trenutku smo shvatili da imamo neki materijal. Iz opklade sa jednim našim prijateljem smo napravili bend. Taj moj prijatelj Šane pravio je bend godinama, a pošto je bio velika cepidlaka, nije hteo da izađe pred publiku dok ne bude to savršeno. Onda smo mi iz vica odlučili da napravimo bend i odsviramo koncert pre njega. To je bio povod da napravimo grupu. To je bilo jedno veselo vreme", prisjetio se Cvele.

Papatru (izvedeno od papagaj, pamflet, transfer) su činili basista Cvetković, pjevač i pjesmotvorac Đurić, gitaristi Branko Neškov i Branko Potkonjak, bubnjar Dušan Đukić i klavijaturista Đorđe Petrović. Skupina je postojala još rane 1982. godine, ali je izgleda već tada bila na izdisaju. Dok neko ne objavi album u ovom ili onom obliku, da ga konačno čuje i vrednuje šira javnost (ja sam ga dobio na način koji još ne bih da otkrivam), ukratko opis pjesama:

1. Ja imam problem - Srednje brza, kratka, pomalo "Strenglers" pank tužakaljka mladog frustrosa kako nema djevojku.

2. Papatra - Veliki ljetni hit koji to nikad nije postao sa albuma koji nikad nije objavljen. Bez stihova, ako ne računamo bezbrižni pjev "la la" i potom "papatra" u moćnom refrenu. Vrlo poletno, uz ska gitare.

3. Joj ala sam umoran - Jedina obrada na albumu i to "I'm So Tired" sa "Bijelog albuma" (1968) Bitlsa (Beatles). Vrlo sporo i sneno.

4. Heja ija jaja - naziv pjesme su i istovremeno riječi zgodnog refrena koji mene vuče, ne znam zašto, na Brazil i Južnu Ameriku. U ostatku pjesme Đukić pjeva smoreno "njanjanja..." uz primjetan blag uticaj kafanskih pjevača.

5. Ne razumem ništa - Novovalno-narodnjačka pojalica o djetinjoj zbunjenosti usred odrastanja.

6. Stojim na sredini - Psihodelični nazovinarodnjak koji priziva Doors. Zanimljiva slika: "Dunav ima Savu, ja potpuno sam".

7. Joj ala sam tužan - novovalna/pank tužakaljka, po duhu svojevrstan nastavak "Ja imam problem".

8. Svi na polja (Kukuruzi) - Pokušaj satire tada još živih omladinskih radnih akcija. Poziv u akciju na poljoprivredni način. Preteča "Radosti prvog žita" Zabranjenog pušenja.

9. Kad zažmurim (Ljubavna pesma) - Prva od tri završne stvari koje izdaleka prizivaju anarhičnost Šarlo akrobate. Zvuči kao prog rok. Upečatljiva bas dionica Cvetkovića.

10. Trčim, jurim, žurim - Uvrnute klavijature, šarloakrobatovski navratnanos ritam i siromašni stihovi "trčim, jurim, žurim, stalno/često, radim i ko mi za to kaže hvala?" Proročanska stvar koja se ostvaruje 30 godina kasnije.

11. Fliper song - Pjesma o opsjednutosti igranjem flipera. Zbrkana i nategnutih živaca kao početnik kad prvi put uhvati da igra.

Коментари

Unknown каже…
Hoću da se zahvalim za ovo! Sve NAJBOLJE - Hvala...

Популарни постови са овог блога

Bajaga i instruktori - Stvaranje Pozitivne geografije

Ritam gitarista velike Riblje čorbe Momčilo Bajagić Bajaga objavljivanjem prvog samostalnog albuma “Pozitivna geografija” (1984) krenuo je u jednu od najupečatljivijih autorsko/izvođačkih karijera na jugoslovenskom prostoru. I četvrt stoljeća od prvenca, Bajaga i instruktori su među rijetkima ostali dovoljno veliko ime, da mogu bez većih teškoća uspješno prebroditi granice međusobno otuđenih jugodržavica.

Marš na Drinu - Jedinstvena filmska bitka

Reditelj Žika Mitrović povodom 50. godišnjice čuvene Cerske bitke snimio je "Marš na Drinu", prvi i jedini igrani film o borbi Srpske vojske u Prvom svetskom ratu u kinematografiji komunističke Jugoslavije, koja je do tada i kasnije bila isključivo okrenuta partizanskim epopejama. Na 40. godišnjicu snimanja istinskog ratnog klasika imao sam nevjerovatnu čast razgovarati sa njegovim glavnim tvorcem Mitrovićem, i tumačima nekih od uloga Ljubom Tadićem i Branislavom Cigom Jerinićem.

Ljuba Tadić - Veličanstvena smrt majora Kursule

Gromada jugoslovenskog i srpskog glumišta Ljuba Tadić jednu od svojih najupečatljivijih uloga ostvario je u ratnom filmu "Marš na Drinu" režisera Živorada Žike Mitrovića 1964. godine. Tadićev major Kursula zaslužio bi ostati upamćen samo po svojoj zajebantskoj životnosti usred klanice zvane Prvi svjetski rat, ali je ipak važnija njegova glavna uloga u antologijskom, veličanstveno-tragičnom kraju Mitrovićevog remek-djela - i sve to uz prvu psovku u povijesti domaćeg filma.