Пређи на главни садржај

Yu grupa – Uskoro četrdeseti rođendan

Najdugovječnije ime domaćeg rokenrola Yu grupa dočekaće 40. rođendan kako to i priliči 29. novembra 2010. godine, na najveći praznik države po kojoj se prozvala i koju je nadživjela. Proslava četiri desetljeća sjajna je prilika da se izdavačke kuće konačno smiluju i reizdaju na CD-u sve albume sastava braće Jelić (za PGP RTS ne znam, ali iz Kroacija records ima nekih naznaka da hoće). A još kad bi bili iskopani i objelodanjeni odavno zaboravljeni, kako se priča, sjajni studijski snimci napravljeni sedamdesetih u Engleskoj i možda još poneki stari živi zapis…


Yu grupa je početkom 1973. godine boravila u Engleskoj gdje su na poziv velike kuće CBS ušli u studio da urade probne snimke, održali su pokazni koncert u čuvenom londonskom klubu “Marki” (Marquee) i čak dobili ponudu da idu na turneju po Engleskoj sa Allman Brothers. Predanje kaže da su se Beograđani radije odlučili za ono što im je izgledalo sigurnije i vratili se kući, gdje ih je čekao zakazani koncert u Hali sportova, a potom i objavljivanje odličnog prvenca “Yu grupa” (Jugoton), najprodavanijeg do tada rok albuma u Jugoslaviji sa kako kažu 30.000 primjeraka.

Sa mojim dugogodišnjim junacima Yu grupom, koje sam otkrio i beskrajno zavolio zahvaljujući njihovom sjajnom učešću na živom albumu “Legende Yu roka” (Jugoton 1987), imao sam priliku prvi put razgovarati nakratko u ljeto 2007. godine nakon što su nastupili na “Bir festu” (Beer Fest) podno Beogradske tvrđave. Oduvijek me kopkalo šta li se desilo sa engleskim snimcima, koje su sami Jelići hvalili kao tehnički neuporedivo nadmoćnije u odnosu na ono što su mogli dobiti tada sa jugoslovenskim studijima i snimateljima.

„Mi smo bili dobili besplatno snimanje. Prvo je bila varijanta da platimo troškove studija i instrumente, ali onda kad su nas čuli njihovo oduševljenje nije imalo granica, toliko da su nam ponudili šestomesečnu turneju po salama u Engleskoj. Tako da su oni na kraju zadržali snimke, ali nikakve troškove nam nisu naplatili za to snimanje. Sada da se pojave ti snimci ovde, to bili bilo nešto neverovatno. Ne mogu da ti opišem kakav je to zvuk bio. Mislim da to postoji u njihovoj arhivi. Četiri su mislim pesme bile,  'Čudna šuma', ’Šta će meni vatra’...da li je bio ’Drveni most’ i ’Noć je moja’? Ne znam sada tačno“, rekao mi je gitarista Dragi Jelić.

Pored toga, Dragi Jelić mi je tada otkrio da je skoro od prijatelja bio dobio jedan snimak rane Yu grupe sa svojim prvobitnim članom klavijaturistom Miodragom Mivetom Okrugićem, kao i da “ima barem deset pesama koje nikad nisu objavljene do sada na nekoj ploči“.


Trojka iz beogradskih Džentlmena Dragi Jelić, njegov brat basista Žika Jelić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, sa Okrugićem su osnovali novi sastav u jesen 1970. godine, da bi malo kasnije na svirci u zemunskoj Sinagogi za Dan republike, najveći praznik druge Jugoslavije, na predlog jednog posjetioca prigodno uzeli ime Yu grupa. U toj postavi su početkom 1971. za potrebe Radio Beograda snimili 14 pesama. Možda je Dragi mislio na neke od njih? Kasnije su redovno svirali 29. novembra rođendanske koncerte, a jedan takav u Sinagogi iz 1971. godine, sada sa gitaristom Batom Kostićem umjesto Okrugića, snimljen je i kasnije piratski objavljen na CD-u “Uživo Beograd 71” 1997. godine. Na CD-u su kao dodatak i tri studijske pjesme pretpostavljam iz Radio Beograda.

“Ne znam ko ima snimak tog koncerta. Imao sam ga i ja ali je presnimljen”, rekao mi je nedavno Žika Jelić.

Oduvijek na glasu kao izuzetni izvođači uživo (pogledaj moj razgovor sa Vladom Divljanom) Beograđani su na žalost ostavili malo zapisanih dokaza o tome. Jedan od najboljih su sjajne izvedbe klasika “Čudna šuma”, “Crni leptir”, “U tami disko kluba”, “Kosovski božuri”… na albumu “Legende Yu roka”, sa kojim se Yu grupa zapravo vratila na scenu poslije nekoliko godina mirovanja.

Netom kruži podnošljiv snimak odlične svirke iz Novog Sada održane 15. februara 1989. godine. Moguće da to postoji bolje očuvan snimak iste svirke, na kojoj je Yu grupa pored starih hitova dosta prostora posvetila i pjesmama sa povratničkih albuma “Od zlata jabuka” (1987 RTLJ) i “Ima nade” (1988 PGP RTB). Žika u jednom trenutku pominje da je riječ o prenosu Radio Novog Sada.



Na prvi zvanični živi album Yu grupe se čekalo nevjerovatno dugo do CD-a “Live – 35 godina” (PGP RTS 2007), sa snimcima akustičnog koncerta iz januara 1996. u novosadskom “Studiju M” i nastupa u Domu omladine Beograda iz decembra 2005. godine.

„Kad smo preslušali materijal iz Doma omladine zaključili smo da ima puno dobro odsviranih pesama, a atmosfera nije bila loša. Novosadsku akustičarsku varijantu bilo je šteta da ne izdamo, da ne ostane zabeleženo za buduća pokoljenja“, objasnio je Žika.

Što se tiče studijskih snimaka, konačno je Kroacija records (bivši Jugoton) polovinom prošle godine objavio dvostruki CD “Ultimate Collecetion”, hvale vrijedan zbog prvog digitalnog pojavljivanja brojnih pjesama sa singlova i prva četiri albuma “Yu grupa” (1973), “Kako to da svaki dan” (1974), “Yu grupa III” (1975) i “Među zvezdama” (1978).


“To je bilo na inicijativu ‘Kroacija records’. U kratkom razgovoru su nam objasnili o čemu se radi. Hteli su da naprave ovaj CD. Kroacija records je veoma raspoložen I da reizda naše ploče kao CD boks set. A od PGP-a videćemo kako će biti raspoloženi”, rekao mi je Žika na promociji “Ultimate Collection” u Beogradu u decembru 2009. godine. Nas dvojica smo razgovarali ponovo polovinom juna i koliko sam shvatio postoji mogućnost da se Kroacija records boks set pojavi povodom 40. godina Yu grupe. A tako sjajnih povoda ipak je jako malo.

Zvanična strana : www.yugrupa.com

Коментари

Популарни постови са овог блога

Bajaga i instruktori - Stvaranje Pozitivne geografije

Ritam gitarista velike Riblje čorbe Momčilo Bajagić Bajaga objavljivanjem prvog samostalnog albuma “Pozitivna geografija” (1984) krenuo je u jednu od najupečatljivijih autorsko/izvođačkih karijera na jugoslovenskom prostoru. I četvrt stoljeća od prvenca, Bajaga i instruktori su među rijetkima ostali dovoljno veliko ime, da mogu bez većih teškoća uspješno prebroditi granice međusobno otuđenih jugodržavica.

Marš na Drinu - Jedinstvena filmska bitka

Reditelj Žika Mitrović povodom 50. godišnjice čuvene Cerske bitke snimio je "Marš na Drinu", prvi i jedini igrani film o borbi Srpske vojske u Prvom svetskom ratu u kinematografiji komunističke Jugoslavije, koja je do tada i kasnije bila isključivo okrenuta partizanskim epopejama. Na 40. godišnjicu snimanja istinskog ratnog klasika imao sam nevjerovatnu čast razgovarati sa njegovim glavnim tvorcem Mitrovićem, i tumačima nekih od uloga Ljubom Tadićem i Branislavom Cigom Jerinićem.

Ljuba Tadić - Veličanstvena smrt majora Kursule

Gromada jugoslovenskog i srpskog glumišta Ljuba Tadić jednu od svojih najupečatljivijih uloga ostvario je u ratnom filmu "Marš na Drinu" režisera Živorada Žike Mitrovića 1964. godine. Tadićev major Kursula zaslužio bi ostati upamćen samo po svojoj zajebantskoj životnosti usred klanice zvane Prvi svjetski rat, ali je ipak važnija njegova glavna uloga u antologijskom, veličanstveno-tragičnom kraju Mitrovićevog remek-djela - i sve to uz prvu psovku u povijesti domaćeg filma.