Пређи на главни садржај

KUD Idijoti - Dugo opraštanje od Istre

Legendarni KUD Idijoti još čini mi se od 2004. najavljuju novi album upozoravajućeg naziva "Zbogom Istro", koji iz godine u godinu nikako da se pojavi. Ako se uzme da je posljednje "Remek djelo" izašlo još davne 2001. pribojavam se nisu li Veruda, Tusta i drugovi sada već pomalo krenuli stopama, po usporenoj diskografskoj djelotvornosti, ozloglašenih Gans en rouziz (Guns'n'Roses).

Bilo bi lijepo kad bi se novi album meni uvijek dragih KUD Idijota pojavio u ma kom obliku do kraja godine. Gitarista Sale Veruda je tako nešto opet najavio nedavno, negdje, nekom...mada zapravo album najavljuje svake godine. Jednom sam lično bio svjedok. KUD Idijoti su se družili sa novinarima u Beogradu nekoliko dana uoči (rasprodatog i po pravilu urnebesno dobrog) koncerta 23. februara 2007. u Studentskom kulturnom centru, posljednjeg na regionalnoj turneji povodom 25 godina postojanja. Tada je Veruda novinarskoj znatiželji, kad će konačno novi album, duhovito udovoljio otprilike riječima: "Mogu reći ove godine, ali ne znam da li primjećujete da mi svake godine najavljujemo novi album, a njega ipak nema". U tom trenutku ni Gans en rouzis nisu bili objavili "Chinese Democracy", to je njihovom nepredvidivom (čudnom) vođi Askl Rouzu (Axl Rose) pošlo za rukom tek 2008. čak 14 godina od posljednjeg studijskog izdanja. KUD Idijoti za sada broje samo devet godina razmaka od "Remek djela", i nadam se da će što brže skrenuti sa dobrog puta da stignu neuračunljivog Rouza. Tada u SKC-u uspio sam razgovarati sa legendarnim Tustom, u nadi da ću izvući iz njega neke pojedinosti o novom albumu.

- Malo mi je zabinjavajući naziv "Zbogom Istro". Je l' to neka poruka da se opraštate, da vam je to posljednji album"

Tusta: Ma ne. To ti znači zbogom mnogim ljepotama koje je Istra imala. Zbogom ekološki čistoj Istri, zbogom zelenim površinama...Hoće da grade golf terene, sve betoniraju, okolo grade hotele, čovječe, rasvijetu su na sva moguća mjesta stavili, tako da životinje, kukci i ostalo ne mogu da spavaju! Zbog toga je to "Zbogom Istro".

- Znači ekološki album?

Tusta: Apsolutno!

- Dobro kako će muzički izgledati novi album?

Tusta: Ne znamo drugačije raditi nego kao što radimo sve albume do sada. To će bit' slično tome. Biće gostiju i tako, ali ništa bitno različito od ovog što smo radili do sada. Ne znamo drugačije raditi.

- Sada na turneji povodom 25 godina sastava niste pozvali stare članove (basistu) Doktora Frica i (bubnjara) Pticu. Šta je sa njima?

Tusta: Oni rade reklame na radiju i neke svoje novine koji izlazi dva puta mjesečno. Nismo ih zvali, jer je prekid bio dosta, onako, bezvezan. Po meni. Jebi ga. Ali dobro...

- Kada će konačno novi album?

Tusta: Biće siguran sam prije ljeta. Početak ili kraj ljeta, početak jeseni.

- Nećete prekidat svirke da se slobodnije zakucate u studio i završite album?

Tusta: Sviraćemo do tada nema zime. Svirali smo brdo koncerata prošle i ove godine. Tako da uopće nema zime. Sviramo, vježbamo novi materijal, sve radimo odjedanput. 

- Koliko vi imate godišnje svirki?

Tusta: Ovisi ti od godine do godine, znaš. Bilo ih je jako puno i jako malo. Jako malo ih je bilo u zadnje vrijeme. Sale je postao otac prije dve i po godine i onda smo malo kulirali, ali recimo prošlu jesen/zimu je bilo dvadesetak svirki, možda i više. Što je dosta. Stvar je u tome što je uvijek ista pozicija, sužava se prostor za svirke, organizatora ima sve manje koji se trude organizirati prave rok svirke. Radi se hiphop i tehno što je jednostavnije napraviti, i privlači više mlade publike.

- Toga više ima u Hrvatskoj?

Tusta: Ma ne, svugdje je ista stvar, svugdje je isti klinac. Širom svijeta, ne samo kod nas.

- Kako gledaš na besplatno skidanje muzike sa interneta?

Tusta: A, kako da gledam, gotovo, ćao đaci, zdravo borci. Nema više borbe protiv toga, tu se apsolutno više ništa ne može kontrolirati. S obzirom na tehnologiju to je toliko otišlo, do kraja svemira, razumiješ? Svaki mobilni ima na sebi da može snimati video i audio, ima ih koji snimaju jako kvalitetno, tako ako se postaviš u dvorani gdje ćeš imati dobar zvuk, možeš snimat' šta god hoćeš.

- Zašto onda radite novi album?

Tusta: Snimamo novi album zato što imamo još nešto reć', nismo mrtvi! O tome se radi. Ekonomska isplativost je uvijek upitna, tu se više ne možeš oslanjat' da će ti se taj album na kraju balade isplatiti. Koliko ćeš potrošit na studio, na izdanje, ovisi s kime ćemo sklopit ugovor...nikad nismo imali ugovor koji bi trajao više od jednog izdanja. Kad budemo sve snimili pokušaćemo naći izdavača. Koliko će on pokriti troškove koji budu stvoreni...nadam se čim više ili da će čak i nešto platiti. Još uvijek postoje ljudi na svijetu koji žele imati original CD ili LP, koji žele omotnicu, jer fakat to je sasvim drugačiji filing od ovog što je piratiziran.



- Drugujete sa Anti-Nowhere League, kako je do toga došlo?

Tusta: Sa njihovim basistom, koji je ovdje oženjen za Beograđanku, smo se sretali nekoliko puta i onda smo kontaktirali sa Enimalom (Animal, vođa sastava) i onda se desilo da su došli prošle godine u Pulu, sada su svirali i deset godina prije. Ponovo su svirali u Puli, znali su da sviramo dio njihove stvari "We Will Survive", i bla bla bla, susreli smo se, popričali, prije toga se nešto mejlali, i onda se odmah složili. Jedan dio pjesme (na koncertu) sam uletio i pjevao i svi su se oduševili. Oni su još puzili po Puli nekoliko dana, bilo je fenomenalno, dobro smo se osjećali i rekli smo se da ćemo se po mogućnosti čim prije vidjeti. I fakat je tako ispalo.

Zvanična strana: www.kudidijoti.com

Коментари

Популарни постови са овог блога

Bajaga i instruktori - Stvaranje Pozitivne geografije

Ritam gitarista velike Riblje čorbe Momčilo Bajagić Bajaga objavljivanjem prvog samostalnog albuma “Pozitivna geografija” (1984) krenuo je u jednu od najupečatljivijih autorsko/izvođačkih karijera na jugoslovenskom prostoru. I četvrt stoljeća od prvenca, Bajaga i instruktori su među rijetkima ostali dovoljno veliko ime, da mogu bez većih teškoća uspješno prebroditi granice međusobno otuđenih jugodržavica.

Marš na Drinu - Jedinstvena filmska bitka

Reditelj Žika Mitrović povodom 50. godišnjice čuvene Cerske bitke snimio je "Marš na Drinu", prvi i jedini igrani film o borbi Srpske vojske u Prvom svetskom ratu u kinematografiji komunističke Jugoslavije, koja je do tada i kasnije bila isključivo okrenuta partizanskim epopejama. Na 40. godišnjicu snimanja istinskog ratnog klasika imao sam nevjerovatnu čast razgovarati sa njegovim glavnim tvorcem Mitrovićem, i tumačima nekih od uloga Ljubom Tadićem i Branislavom Cigom Jerinićem.

Ljuba Tadić - Veličanstvena smrt majora Kursule

Gromada jugoslovenskog i srpskog glumišta Ljuba Tadić jednu od svojih najupečatljivijih uloga ostvario je u ratnom filmu "Marš na Drinu" režisera Živorada Žike Mitrovića 1964. godine. Tadićev major Kursula zaslužio bi ostati upamćen samo po svojoj zajebantskoj životnosti usred klanice zvane Prvi svjetski rat, ali je ipak važnija njegova glavna uloga u antologijskom, veličanstveno-tragičnom kraju Mitrovićevog remek-djela - i sve to uz prvu psovku u povijesti domaćeg filma.